Een gewone snotneus of toch corona? Wat moet je doen bij twijfel?

De mondmaskers, QR-codes en andere corona-maatregelen lijken intussen relieken van een ver vervlogen tijd, maar als je vermoedt covid-19 te hebben opgelopen, zijn de procedures onveranderd.

Kort gesteld: Wie ouder dan zes jaar is en symptomen heeft, moet zich laten testen. Test je positief? Dan blijf je minstens zeven dagen in isolatie.

In detail: Heb je last van hoest, ademhalingsmoeilijkheden, koorts, algemene pijnklachten, moeheid, smaakverlies of verlies van reukzin, diarree? ‘Blijf thuis en contacteer je huisarts niét’, staat er op de federale website info-coronavirus.be.

Ga in isolatie en vervolgens vul je een vragenlijst in op de zelfevaluatietool. Als daaruit blijkt dat een test niet nodig is, mag je uit isolatie. Is er wel een test nodig, dan krijg je een code waarmee je een gratis test kunt boeken. Dat kan bij een apotheker of testcentrum. Op apotheek.be vind je een lijst met alle apotheken waar tests afgenomen kunnen worden.

Tot je resultaat blijf je in isolatie. Bij een positief resultaat, verlaat je je huis pas na zeven dagen als je al minstens drie dagen geen koorts meer hebt en als je symptomen klinisch verbeterd zijn. Neem contact op met de praktijk voor een arbeidsongeschiktheidsattest als het onmogelijk is om thuis te werken.

In vergelijking met deze periode vorig jaar zijn de regels en procedures dus ongewijzigd. Het enige verschil met vorig jaar is dat quarantaine, de term gebruikt voor personen die (nog) geen covid-19 hebben maar wel blootgesteld werden aan het virus, momenteel over het algemeen niet meer van toepassing is.

 

Lees ook: https://www.standaard.be/cnt/dmf20220928_92011064